Stel je voor dat je met een hele samenleving in een grot leeft. Achterin de grot is een witte muur waarop zwarte vlekken bewegen. Je zal de muur zien zoals ze is; wit met bewegende vlekken. Misschien ga je je afvragen hoe die vlekken ontstaan, wat ze betekenen. Je zal, als je die vlekken gaat bestuderen, allerlei interessante theorieën kunnen ontwikkelen over de betekenis van deze vlekken. Of je kan voorspellingen doen hoe de vlekken zich gaan bewegen. Enzovoorts.

Maar stel nu dat je in een verloren hoekje van deze muur een gaatje hebt ontdekt. Je kijkt door het gaatje. Er zijn twee dingen die je direct opvallen. Het eerste is dat de witte muur geen muur is, maar een dun, strakgespannen doek dat licht door laat zoals melkglas dat doet. Het tweede wat je opvalt is de manier waarop de vlekken ontstaan: een felle lamp verlicht vreemde wezens die aan de andere kant van het witte doek leven. Een deel van hun schaduwen vallen op het doek. Deze zijn aan de andere kant van het doek te zien als donkere, bewegende vlekken.

De vlekken in de grot zullen voor jou nooit meer zijn zoals je ze eerst zag. Je hebt de intrinsieke (‘tot het wezen behorende’) ordening van de vlekken gezien. Je begrijpt hoe ze zijn ontstaan. En daarmee weet je waar de bestaande theorieën over de vlekken kloppen en waar ze de plank finaal mis slaan.

De ontdekking van de projecties die de vlekken veroorzaken, verandert jouw kijk op deze vlekken volledig. Zo’n zelfde verandering van kijken kun je ook ervaren op het gebied van bewustwording. Op het moment dat je doorziet dat wij zelf onze overtuigingen creëren en daarmee onze ervaringen zelf veroorzaken, zal jouw kijk op bewustzijn nooit meer hetzelfde zijn. Net zoals de vlekken.

Het boek ‘Zwemles’ leidt de lezer naar dat gaatje in het grote scherm om te ontdekken wat er achter dat scherm gebeurt. Het laat de intrinsieke processen zien die onze ervaringen genereren. Zodra je die processen echt begrijpt, echt hebt doorvoeld, dan zal jouw bewustzijn nooit meer hetzelfde voor je zijn. Je zal in staat zijn om zelf te onderzoeken wat je wilt veranderen en te herleiden hoe je dat kan doen. Je zal in staat zijn al je belemmeringen te herkennen en los te laten, zodat je met je volle potentieel in het leven kan staan.

Want wat je eenmaal hebt gezien, kun je nooit meer ont-zien.

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *