Een trauma is een beschadiging door invloeden van buitenaf. Botbreuken, bloedingen en andere nare gevolgen. Maar een trauma kan ook psychisch zijn. Een gebeurtenis die veel indruk heeft gemaakt, die bijvoorbeeld nare herinneringen of emoties blijft ophalen, kan je ook zien als een trauma; een beschadiging door invloeden van buitenaf.

In de psychiatrie en psychologie wordt de term ‘trauma’ gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis was zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om er zonder last van te hebben mee om te gaan. De gebeurtenis kan van alles zijn, misbruik, verlies, een ramp etc. Mijn persoonlijke ervaring is dat ook een eenvoudige gebeurtenis voor een jarenlange belemmerende invloed kan zorgen. Bijvoorbeeld altijd lagere cijfers halen dan je klasgenootjes, een onbedoelde vervelende opmerking van iemand, een verkering die uitging.

Een trauma kan opspelen als ze getriggerd wordt. Er gebeurt iets waardoor je (soms onbewust) aan je trauma herinnerd wordt, en de bijbehorende emoties komen opnieuw boven. Deze emoties kunnen erg vervelend zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als jouw reactie bijvoorbeeld is dat je iets wat je voorheen fijn vond maar nu niet meer, of iets niet gaat doen wat je eigenlijk wel had willen doen, dan zou je al last kunnen hebben van een trauma.

Om ervoor te zorgen dat een trauma je leven niet meer negatief beïnvloedt, kan je de overtuigingen die je over de situatie bent gaan geloven leren loslaten door iets anders over de situatie te gaan geloven. Ik zal kort uitleggen hoe dat werkt.

De gebeurtenis die aan het trauma ten grondslag ligt, is in principe neutraal. Toen gebeurde er ‘dat’. Je ziet de gebeurtenis echter niet meer als ‘toen gebeurde er dat’. Je ben de gebeurtenis middels allerlei overtuigingen gaan ‘kleuren’. Daardoor ben je iets gaan geloven waardoor dat je leven is gaan beïnvloeden. Je kunt dan zoeken naar ‘wat geloofde ik waardoor ik het zo ben gaan ervaren’ en je afvragen of je dat nog wel wilt geloven.

Dat onderzoek naar ‘wat geloof ik over de situatie’ kan heel heftige reacties oproepen. Dan ontstaat er weerstand om overtuigingen op te sporen. Gelukkig zijn er trucjes om je aandacht weer los te maken van de gebeurtenis, waardoor je terug in het hier-en-nu komt. Stap voor stap kun je de situatie steeds nauwkeuriger onderzoeken en als je het als te vervelend, lastig of moeilijk ervaart, kun je er ook zo weer uit. Vaak is het vertrouwen dat je snel uit de heftigheid kan stappen genoeg om de situatie zonder heftigheid te onderzoeken.

Als je gevonden hebt waardoor je de situatie zo ervaart, kun je je afvragen of het je helpt om die overtuigingen over die situatie te hebben. Meestal zal het antwoord ‘nee’ zijn. Je zal dus moeten stoppen met het hebben van deze overtuiging. Dat kan je doen door te doorzien dat jij die overtuigingen zelf aan de situatie hebt gehangen, jij bent ze zelf gaan geloven. Je kan er dus ook mee stoppen! Stel je jezelf maar eens voor hoe het zou voelen als je die overtuigingen niet gelooft. Op dat moment kunnen ze al weg zijn …

Toch is het niet genoeg om de overtuigingen alleen los te laten. Want een dag later kun je, na een trigger, zomaar weer de oude overtuigingen gaan geloven (ons brein is zeer krachtig) en ervaar je de situatie weer als voorheen. Dan is nodig om heel bewust weer terug te gaan naar het onderzoek naar jouw overtuigingen, waarin je hebt geleerd de situatie anders te ervaren. Je bent helemaal vrij om te bepalen wat je erover wilt geloven. Mijn advies is om iets kiezen waarmee je de situatie in het verleden houdt (‘dat was toen’) en je kunt berusten in het feit dat het je is overkomen (‘ik wist niet wat ik moest doen’, ‘de ander was niet in staat tot..’, whatever. Jij beslist!

Het kan zijn dat het lezen van deze uitleg weerstand oproept. Weerstand is, net als elke andere emotie, het gevolg van het geloven van een overtuiging. Wil je deze weerstand niet ervaren? Zeg dan hardop ‘Fuck you!’ tegen alle weerstanden en belemmeringen die je ervaart. Hoe voel je je nu? Moest je erom lachen? Dat is wat het loslaten van overtuigingen voor invloed op je heeft. Nu ben je vrij om iets anders te geloven over waar je weerstand bij voelde. Uit vrije aandacht.

De overtuigingen die zorgen voor de emoties die opspelen bij een trauma kunnen met eenvoudige technieken opgespoord en losgelaten worden. Dat geeft snel en blijvend resultaat. Wil je weten hoe dat gaat? Lees ‘Zwemles, een verhaal over bewustwording’.

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *