De opa van mijn vrouw vertelde me lang geleden een verhaaltje dat me enorm intrigeerde: de Anekdote van het Spijkertje.

Je hebt een stalen spijkertje in de stenen muur geslagen om een groot schilderij aan op te hangen. Je bent gehecht aan het schilderij en je wilt echt niet dat het naar beneden valt. Zou het spijkertje sterk genoeg zijn? Je twijfelt…
De beste manier om je vertrouwen in het spijkertje te herwinnen, is om je af te vragen hoeveel gewicht je aan dat spijkertje zou moeten hangen om het uit de muur te trekken. Is dat veel meer dan het gewicht van het schilderij? Hang het dan maar gerust op!

Dr. Ir. AH Boerdijk

Ik vond het een prachtige aanpak en heb het gebruikt voor vele constructies die ik nadien gemaakt heb. Toch heeft het jaren geduurd eer ik begreep wat nu eigenlijk de kracht van deze benadering was. Want pas toen ik leerde over het hanteren van weerstand vielen mijn kwartjes.

De ervaring van weerstand is niet fijn. Ze gaat gepaard met emoties als angst, pijn, misschien wel paniek. Weerstand kan heel hardnekkig zijn, heel echt aanvoelen. En dat helpt niet om de weerstand te onderzoeken en te hanteren.

Een heel mooie manier om weerstand te onderzoeken is om je eens voor te stellen hoe het zou zijn als je verlangt naar datgene waar je de weerstand tegen voelt. Ja, duh! Dat kan helemaal niet! Ik ervaar toch weerstand?

Net als elke andere ervaring ontstaat weerstand door een overtuiging die je hebt. Een overtuiging die je vertelt dat je DAT NIET wilt. Maar welke overtuiging is dat? Wat geloof je precies waardoor je dat niet wilt? Als het beantwoorden van deze vraag heel makkelijk was, dan had je de weerstand allang onderzocht en wellicht losgelaten. Maar zo eenvoudig is het dus niet.

Om meer inzicht te krijgen in wat je gelooft bij het ervaren van die weerstand is dat je gaat verlangen naar de situatie waar je die weerstand tegen hebt. Of dat je iemand anders de situatie laat ervaren waar je die weerstand tegen hebt. Of dat je jezelf 20 jaar jonger of ouder voorstelt in die situatie. Al dit soort gedachten-experimenten zullen je de situatie anders laten ervaren, waardoor het je steeds duidelijker wordt wat je op dat moment gelooft.

Het spijkertje

En zo werkt het ook met het spijkertje in de muur. Je voelt weerstand om het schilderij stuk te laten vallen. Die weerstand heeft te maken met de vraag of dat spijkertje wel sterk genoeg is. Is de overtuiging “ik ben bang dat het spijkertje niet sterk genoeg is” waar? Echt absoluut waar? Verlang er eens naar dat het spijkertje afbreekt? Hoeveel kracht denk je daar voor nodig te hebben? Je mag eerst het schilderij van het haakje afhalen, hoor. Hang er in gedachten maar eens een wasmachine aan. Of een locomotief. Geloof je dat die wasmachine blijft hangen? Dan zal het spijkertje geen probleem hebben met dat schilderij.

Het hanteren van weerstand verandert de situatie niet. Maar wel hoe je de situatie ervaart. Want ooit heb je besloten iets over de situatie te geloven, waardoor je die weerstand bent gaan ervaren. Maar je kan op elk moment besluiten iets anders te gaan geloven, zodat je de werkelijkheid weer ervaart precies zoals het is. Jij beslist!

Categorieën: Blog

1 reactie

helen · 21 april 2022 op 16:11

Hoi Peter, nu ik je verhaal van de spijker helemaal tot het eind lees, voel ik na de weerstand de humor en ook de pijn. Pijn om de vele weerstand momenten die ik achter me heb liggen ( en nog zal krijgen). Humor gemengd wat met ongemakkelijkheid, voel ik. Doordat op het einde van je verhaal, ik voel hoe licht het kan voelen als het niet lukt , maar wel de weerstand is doorzien, doorbroken.
Dank voor de oefening!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *