In het boek ‘Zwemles’ staan een paar scenes beschreven waarin iemand gaat oefenen met het onderzoeken van zijn bewustzijn. Het kan zijn dat die zoektocht er gemaakt, onnatuurlijk uit ziet, en daar kan je natuurlijk een oordeel over vellen. “Het is een truukje”, “het moet er wel natuurlijk uitzien”, “gezocht”.

Als een kind voor de eerste keer gaat fietsen, dan ziet dat er heel onnatuurlijk uit. Even los van het feit dat fietsen an sich niet heel natuurlijk is, is het razend knap dat ons brein deze vaardigheid kan aanleren. Na veel oefenen, vallen en weer opstaan gaat het fietsen steeds beter, tot je kan fietsen zonder dat je er nog bewust van bent dat je het ooit niet hebt gekund.

Voordat je iets gaat leren, ben je onbewust onbekwaam. Je kan het niet, maar je weet ook niet wat nu eigenlijk de moeilijkheid is. Dan ga je het proberen en ontdek je hoe moeilijk het is. Op dat moment wordt je je er bewust van dat je het niet kan. Vervolgens ga je oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Het gaat een beetje, het gaat beter, je begint het te kunnen. Je bent je er van bewust dat je iets kan. Bewust bekwaam. Naarmate je meer bedreven raakt in de nieuwe vaardigheid, raak je er aan gewend. Het gaat ‘vanzelf’. Je hebt er gevoel voor, je hoeft er niet meer bij na te denken. Op dat moment ben je je er niet meer van bewust dat je bekwaam bent. Je kan het gewoon. Tegen die tijd ziet je vaardigheid er heel natuurlijk uit. Het is duidelijk geen truukje meer.

Je bewustzijn onderzoeken, overtuigingen creƫren of juist loslaten zijn ook vaardigheden die aangeleerd moeten worden. En ook die ontwikkeling verloopt volgens de leerfasen van Maslov. Eerst weet je nog niet hoe lastig het is om goed te voelen. Dan is het je een keer gelukt een overtuiging los te laten, maar een tweede keer lukt het je niet meer. Je blijft oefenen, en nadat je bewust bekwaam bent, zal het afstemmen van je mindset op je doelen een vaardigheid worden die je doet zonder er bij na te denken.

Het is jammer dat het onderzoeken van ons bewustzijn er in het begin ‘gemaakt’ uit zal zien. Je bewustzijn (ver)kennen is heel natuurlijk. Verschillende oude culturen waren er meesters in, en nog trouwens. Het zijn heel natuurlijke vaardigheden die wij in onze cognitieve maatschappij helaas zijn afgeleerd. Maar ik kan je uit eerste hand vertellen dat iedereen deze vaardigheden in zich heeft. Je hoeft ze alleen maar te ont-wikkelen. En dan gaat het er vanzelf heel natuurlijk uitzien…

Categorieƫn: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *