Een kennis van me is al jaren in behandeling bij een therapeut vanwege een Probleem. Ze zijn samen bezig om het Probleem te analyseren en te ontdekken wat haar aandeel is in het Probleem. Ook zijn ze manieren aan het vinden om met het Probleem te leren omgaan.

Dat klinkt heel nuttig, maar er gebeurt iets dat helemaal niet helpend is. Ze hebben het Probleem vastgezet. Het Probleem IS.

Ik zie wel een probleem. Ik zie het probleem dat de hulpverlener niet ziet dat mijn kennis het Probleem zelf heeft gecreëerd. En dat zij dus zelf kan stoppen met het creëren van het Probleem. Het enige dat hij hoeft te doen is haar te begeleiden om de belemmerende overtuigingen te vinden die haar in dit Probleem laten geloven, deze overtuigingen los te laten en te vervangen door zelfgekozen overtuigingen die haar helpen de situatie zonder oordeel te hanteren. Dan is de situatie geen Probleem meer. Dan is er weer een ‘werkelijkheid zoals die is’, niet een ‘werkelijkheid met een oordeel’.

‘Dat weet je nooit’

Een man erfde een oude auto. Hij moest hem door een takelbedrijf laten ophalen, want de auto was oud en reed niet meer. Zijn buurman zei: ‘jij hebt pech dat je die auto hebt geërfd. Zo veel kosten voor zo’n oude auto!’. Maar de man zei ‘Dat weet je nooit’.
De auto bleek een collectors item te zijn en heel veel geld waard. Zijn buurman zei: ‘jij hebt geluk dat je die auto hebt geërfd! Zo veel geld voor zo’n oude auto!’. Maar de man zei ‘Dat weet je nooit’.
Hij repareerde de auto en ging proefrijden. Tijdens deze rit klapte een voorband en hij botste tegen een muur. Hij raakte gewond. Zijn buurman zocht hem op in het ziekenhuis en zei: ‘jij hebt pech! Je auto is niets meer waard, en je ligt gewond in het ziekenhuis!’. Maar de man zei ‘Dat weet je nooit’.
Hij werd verliefd op een verpleegster. Ze bleek de vrouw van haar leven en niet veel later trouwden ze. Zijn buurman zei: ‘jij hebt geluk dat je zo’n prachtige vrouw hebt gevonden!’. En de man zei…

De moraal van dit verhaal is dat een oordeel over een situatie er voor zorgt dat je de situatie niet meer ervaart zoals-die-is, maar zoals-jij-gelooft-dat-die-is. Positief of negatief. Het is veel helpender om de situatie te ervaren zoals-die-is, en daar zou een hulpverlener in mijn ogen ook naar toe moeten werken. Waardeer de situatie zoals die is, ook al is je partner bij je weggegaan. Ook al heb je je achillespees gescheurd. Ook al heb je de vrouw van je leven ontmoet.

Als ik naar mijn kennis kijk, dan zie ik dat deze hulp haar niet helpt. Want deze hulp houdt haar weg van een duurzame oplossing. Zij gelooft nu dat zij een Probleem heeft. En het gevolg is dat ze het Probleem geregeld als excuus gebruikt om iets niet te hoeven, iets niet te kunnen, iets niet te mogen. Ze neemt er geen verantwoordelijkheid meer voor. Ze ervaart haar situatie niet meer zoals-die-is, maar zoals-zij-gelooft-dat-die-is. Dat belemmert haar in haar ontwikkeling en haar levensgeluk.

Ik zie dat hulp geregeld niet helpt. Helaas…

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *